LEDnet - Mreža za ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini

CSSP program / Svrha registra

12.05.2015 06:05:16

Program održivosti civilnog društva u BiH (CSSP program) ima za cilj da ojača i osnaži kapacitet bh civilnog društva kako bi ono uticalo na kreiranje i implementaciju javnih politika koje su od interesa za građane BiH. CSSP program finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasada Velike Britanije u BiH.

Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac, i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, su u okviru CSSP programa, izabrani za koordinatora sektora Politike ekonomskog razvoja u BiH. U okviru CSSP programa se provodi kampanja javnog zagovaranja „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“.

 

Opšti cilj kampanje je poboljšati okruženje za poslovanje biznisa čime će se kreirati više radnih mjesta. Okruženje za poslovanje čini niz faktora – politički, ekonomski, pravni, društveni, tehnološki i ekološki. Svaki od tih faktora je izuzetno kompleksan i najčešće zahtijeva suštinske i dugoročne reforme. Projektom se pokušava uticati na poboljšanje pojedinih segmenata unutar svakog od njih.

 

Specifični ciljevi projekta i očekivane promjene su:

ubrzanje procesa reforme registracije biznisa u FBiH;

zagovaranje za uspostavu registra parafiskalnih nameta, te uticati na smanjenje broja nameta - najmanje 5% parafiskalnih nameta;

stavljanje u funkciju cjelovitog Modela/Programa podrške poslovnom/agro inkubiranju na najmanje jednom nivou vlasti;

povećanje efikasnosti utroška sredstava koja se ulažu za saniranje šteta od poplava – cilj koji se nametnuo nakon nedavnih katastorfalnih poplava.

 

LEDnet (Mreža za ekonomski razvoj u BiH) je specifične ciljeve projekta izdvojila iz Zajedničke platforme malih i srednjih preduzeća u BiH. Dio organizacija lokalnog ekonomskog razvoja u BiH (OLER) su stvorile LEDnet mrežu.

Registar prepreka www.poslovnookruzenje.ba nastao je kao dio aktivnosti CSSP programa u cilju dobijanja usaglašenog i transparentnog sistema evidentiranja prepreka koje su dio lošeg poslovnog okruženja, formulisanja zahtjeva za njihovo otklanjanje, njihovog objavljivanja, ali ujedno i olakšanja procesa zagovaranja za njihovo otklanjanje, u cilju poboljšanja cjelokupnog poslovnog okruženja, što je i cilj projekta.

Registar prepreka predstavlja bazu podataka sa preprekama koje su dio lošeg poslovnog okruženja, sistematizovanih prema:

vrsti prepreke,

teritoriji na kojoj prepreka djeluje,

instituciji nadležnoj za rješavanje prepreke,

trenutnom stanju prepreke.

Registar prepreka omogućava korisnicima i unošenje novo uočenih prepreka.

Registar prepreka je dobra osnova za monitoring i zagovaranje za rješavanje utvrđenih prepreka u cilju poboljšanja poslovnog okruženja u BiH.