LEDnet - Mreža za ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini

Ubrzanje registracije biznisa u BiH

12.05.2015 06:17:26

Sistem registracije biznisa u FBiH je jedan od faktora koji uveliko utiče na loše poslovno okruženje u BiH. Za pokretanje biznisa u FBiH potrebno je 37 dana, što je znatno više u odnosu na drugi entitet, ali i zemlje u regionu. Između ostalih, posljedica toga je smanjen interes domaćih i stranih ulagača, što u krajnjem slučaju BiH čini i nekonkurentnom zemljom na svjetskom tržištu.

Prema izvještaju “Poslovati u 2015”, Doing Buissnes Svjetske banke, BiH se nalazi na 147. mjestu prema uslovima pokretanja biznisa, od 189. koliko obrađuje Izvještaj. Od zemalja u našem regionu Makedonija se prema Izvještaju nalazi na 30. mjestu, Crna Gora je na 36., Slovenija na 51., Hrvatska na 65., Albanija na 68., a Kosovo na 75. mjestu.

Da bismo stvorili osnovu za bržu registraciju biznisa i olakšali rad biznisa i u FBiH, Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac, i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, će u sklopu projekta „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“ prema nadležnim, odgovornim institucijama zagovarati za ubrzano usvajanje Zakona o privrednim društvima FBiH. Na pojedina rješenja Zakona će se, po potrebi, i amandmanski djelovati. Tako se npr.u članu 302. predviđa osnivački ulog u iznosu od 1000KM, dok je u Republici Srpskoj osnivački ulog 1KM, a u državama u regiji osnivački ulog je od 0-3KM. Zakon o privrednim društvima u FBiH je, od jeseni 2013. godine, u parlamentarnoj proceduri, a adekvatno usvajanje ovog Zakona je prvi korak ka omogućavanju da se privredni subjekti u FBiH brže registruju. Postojeća verzija Zakona mijenjana je 7x i ne postoji zvanična – prečišćena verzija.

Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u FBiH je cjelokupan proces registracije biznisa preciznije regulisan. Shodno tome, kako bi se postigao cilj zagovaranja za ubrzanje procesa reformi registracije biznisa na sudovima u FBiH, te cjelokupan postupak pojeftinio, pojednostavio i ubrzao, zagovarati će se i za izmjenu ovog zakona.

Da bi pratili proces usvajanja zakona do početka implementacije i vršili dodatni pritisak na aktere koji su ključni za usvajanje i implementaciju zakona, kreirana je MAPA koja identifikuje trenutno stanje „položaj“, sve naredne korake i odgovorne osobe ili institucije za svaki od koraka. U skladu s tim, MAPA će kroz implementaciju projekta „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“ biti ažurirana još tri puta.

Ubrzanjem procesa reformi registracije biznisa na sudovima u FBiH i adekvatnim usvajanjem zakona – zakoni moraju biti usvojeni u istovjetnom tekstu u oba Doma Parlamenta FBiH – omogućilo bi se, da se privredni subjekti u FBiH, registruju u roku od 7 dana.

Paralelno sa ovim procesom, neophodno je osigurati i razmjenu iskustava između nadležnih institucija Federacije BiH i Republike Srpske, jer je uvođenjem jednošalterskog sistema u RS-u cjelokupan proces registracije biznisa znatno jeftiniji, brži i jednostavniji.