LEDnet - Mreža za ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini

Poslovni inkubatori

12.05.2015 06:20:54

Poslovni inkubatori predstavljaju specijaliziranu institucionalnu podršku start?up preduzetničkim pothvatima i isključivo su fokusirani na potrebe preduzetnika početnika. Naime, u kritičnom razdoblju pokretanja poslovnog poduhvata, inkubatori pružaju značajan oslonac preduzetnicima početnicima. U tom razdoblju preduzetnicima početnicima nedostaju sredstva, znanje i iskustvo, koje u značajnom dijelu, može nadomjestiti poslovni inkubator.

Dakle, proces inkubiranja biznisa predstavlja jedan od kvalitetnih instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja. Proces inkubiranja biznisa se od 2001. godine počeo primjenjivati i u Bosni i Hercegovini. U Bosni i Hercegovini postoje inkubatori sa vrlo različitim načinima organizovanja, ali sa istom osnovnom funkcijom – pomoć pri osnivanju novih privrednih subjekata i njihov razvoj u prvim godinama poslovanja.

Na osnovu analize stanja utvrđeno je da dvanaest (12) poslovnih inkubatora (PI) u BiH, danas upravlja sa 21339.72 m2 poslovnog prostora. PI su od 1998. godine generirali više od 160 preduzeća, stvorena su 1304 radna mjesta, redovno pune budžete BiH i daju doprinos socio-ekonomskoj stabilizaciji građana BiH. Dio korisnika PI se intenzivno bavi izvozom proizvoda sa dodanom vrijednošću.

Međutim, pored svega, BH vlasti još uvijek nisu kreirale sveobuhvatan, dugoročan i sistemski program njihove podrške. Održivost PI u BiH prepuštena je isključivo osnivačima, koji su u osam slučajeva opštine i Vlada (Brčko Distrikt), a u četiri slučaja, to je, nevladin sektor. Ostali nivoi vlasti i fondovi za podršku razvoju preduzetništva, se nisu uključivali u formiranje PI, finansiranje održivosti postojećih, niti su programski i finansijski podržavali formiranje novih PI.

Mnogobrojne analize su utvrdile da nedostaje precizna politika uspostave i razvoja poslovnih inkubatora. Odgovornost za: kreiranje kvalitetnih planova, programa podrške razvoju PI i nedostatak novca za promociju PI, centar izvršnosti tehnoloških parkova, ničim nije definisana. U BiH se i dalje ne zna čiji su poslovni inkubatori - kao instrument lokalnog ekonomskog razvoja.

Provedba strateških opredjeljenja koje je usvojila Mreža poslovnih inkubatora BiH je nemoguća ukoliko se ne usvoje i počnu provoditi jasne politike ekonomskog razvoja. Imajući u vidu: ekonomsko stanje i razvojne potrebe PI BiH, te potrebu razrade nove strategije razvoja PI BiH, bilo bi neophodno, još više zagovarati reformske procese.

Nezavisni biro za razvoj (NBR), Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Mostar, će sklopu projekta Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta, zagovarati prema nadležnim vlastima za kreiranje jednog sveobuhvatanog, dugoročnog i sistemskog programa njihove podrške. S tim u vezi, je u sklopu Projekta kreiran i Poželjan model/program podrške poslovnom/agro inkubiranju biznisa u BiH, koji je predstavljen na VII Konferenciji poslovnih inkubatora u BiH, 31.03.2015.god., u Modriči.

Definisanjem modela/programa podrške olakšalo bi se zajedničko djelovanje BH inkubatora na rješavanju zajedničkih problema sa kojim se susreću u radu i daljem razvoju koncepta inkubiranja biznisa u područjima od zajedničkog interesa. Na taj način bi se, ujedno, i otvorio put za kreiranje drugih/sličnih modela za unaprjeđenje ostalih ekonomskih politika ekonomskog razvoja.